Svet-Stranek.cz
Pražsky oddil Kyokushinkai karate.
RYUUKO  KARATE KLUB

Dojo Kun:Pražsky oddil Kyokushinkai karate.

Dojo Kun

Dójó Kun

  1. Budeme cvičit naše srdce a těla pro dosažení pevného, klidného ducha.
  2. Budeme se snažit zvládnout pravé umění karate, aby se jednou naše těla a smysly staly dokonalé.
  3. S hlubokým zápalem budeme vyznávat ducha sebezapření se.
  4. Budeme střežit zásady dobrého, uznávat starší a zároveň budeme stále klidní.
  5. Budeme vzhlížet k opravdové moudrosti a síle, zároveň odoláme pokušení.
  6. Budeme věrni našim ideálům a nikdy nezapomeneme na čest a pokoru.
  7. Celý náš život, díky disciplíně karate, se budeme snažit o poznánípravé cesty, kterou jsme se vydali. Nebudeme zneužívat ani ukazovatumění karate mimo Dojo.

11 zásad

  1. Cesta bojových umění začíná a končí zdvořilostí, proto buď vždy za všech okolností zdvořilý.
  2. Zvládnutí bojových umění je jako zdolání skály – stoupat vzhůru bez odpočinku. To vyžaduje nebojácnost a oddanost úkolu.
  3. V bojových uměních je důležité mířit vždy k vítězství, nicméně výzva kboji nesmí být žádným způsobem spojena s hněvem či osobnínesnášenlivostí.
  4. I pro bojovníky jsou peníze velmi důležité, avšak tím více je potřeba opatrnosti, abychom se nestali jejich otroky.
  5. Základem bojových umění je postoj, proto dbej jeho správnost.
  6. Cesta bojových uměních začíná po tisíci dnech, a je zvládnuta po desetitisíci dnech cvičení.
  7. V bojových uměních nás zamyšlení se nad minulými činy vede zdokonalení se v budoucnosti.
  8. Cesta bojových umění je pro každého a člověk nemá být sobecký v předávání zkušeností.
  9. Bojová umění začínají v bodě a končí v kruhu, který je linií správných a přesných pohybů..
  10. Tajemství bojového umění je v získávání zkušeností.
  11. Nesmíme zapomínat, že každý získává už tím,že se bojovému umění věnuje a praktikuje ho.
1
Veškeré materiály týkající se filosofie Kyokushin karate jsou převzaty ze zpracování překladu
prezidentem České asociace Mas Oyamas karate Kyokushin AKO

Mgr.Jiřím Žofčinem a Drahomírem Bilkou.

AKO ČR je řádný člen světové organizace WKO Shinkyokushinkai Japan.
prezident WKO Shinkyokushinkai
Shihan Kenji Midori
..................................................
............
prezident AKO Shinkyokushinkai ČR
mgr.JiříŽofčin


www.kyokushin-karate.cz


Co je Shinkyokushinkai Karate?Shinkyokushinkai Karate je nejtvrdší ze všech stylů Karate, jehož sportovní zápas probíhá bez jakýchkoli chráničů a techniky jsou vedeny plnou silou na plný kontakt.

Je to velmi komplexní bojove umění, které klade velké nároky na veškerépohybové schopnosti sportovců.

 

Cílem je postupnou fyzickou, technickou a duševní přípravou se naučit účinně útočit, bránit a vydržet tvrdé zásahy soupeře. Na druhé straně toto karate tvrdě vyžaduje úctu, respekt, disciplínu a naprostou kázeň od všech svých členů.

 

 

Něco z historie:

 


Sosai_Mas_Oyama_m_r1_c1

ShinKyokushinKai Karate je mladým odvětvím sportovního karate. Vzniklo v polovině 20. století  
( 1954 - založeno první DOJO ) zásluhou zakladatele  Sosaie Masutatsu Oyamy ( 1923-1994 ), který se narodil v Koreji, ale v 15 letech se odstěhoval do Japonska, kde se začíná učit karate. Nejčastěji se slovní spojení„Kyokushin-Kai  překládá jako "Setkání s Poslední Pravdou"

 

Shinkyokushinkai v ČR

V České republice je první oddíl ShinKyokushinKai karate založený počátkem roku 2001, , zásluhou prezidenta asociace Mgr. Jiřího Žofčina, II. Dan, který byl po usilovné práci přijat do struktur bojových sportů v ČR a v roce 2003 na doporučení EKO (Evropská organizace karate) do.WKO (Světová organizace Karate).J.Žofčin byl jmenován organizací WKO jako Country reprezentant v roce 2005 a v únoru 2009 prezidiem WKO, byl jmenován WKO Branch Chiefem pro Českou republiku. (jde o nejvyšší autoritu v kyokushinkarate v daném regionu, která je odpovědna WKO za styl, rozvoj a vedení dané organizace v určené zemi-regionu..)    V současnosti má asociace16 oddílů po celé ČR. Kompletní informace najdete na www.kyokushin-karate.cz. 
Slovo KyokushinKai se skládá ze tří slov:
* Kyoku ( vyslovuje se: kjoku ) - význam je konečný, poslední.
* Shin ( vyslovuje se: šin ) - význam je pravda.
* Kai ( vyslovuje se: kaj ) - význam je setkání nebo organizace.

 

Cíle ShinKyokushinKai karate:


Obsah tréninků a oblečení:
I zde se nosí Do-gi, bíle karatistické oblečení se znakem ShinKyokushinKai karate. Cvičí se naboso,při cvičném zápase ( RANDORI ) se používají chrániče rukou, holeně a nártu a u dětí ( do 14 let ) se přidává helma a někdy také chránič hrudi.(.. otázka pravidel a technické úrovně soutěže..).   
Specializovaný trénink technik Karate musí být vyvážen tréninkem v posilovně a tréninkem flexibility.Nelze být pouze rychlý a pohyblivý, ale patřičně odolný a silný.

 ShinKyokushinKai karate se nebrání novým znalostem, technikám,které se ukážou být v boji účinné. Používá již vyzkoušené metodiky z podobných bojových sportů, jako je box, kick box, thajský box ale i z bezkontaktního sportovního karate. Kyokushin karate se snaží o skutečné vítězství a zároveň i výsledek ve sportovním zápase se stává spravedlivějším, nezávislým na subjektivním rozhodnutím rozhodčích. Žák tím, že zápasí  plným kontaktem je i reálněji připraven na případný konflikt v životě, říkáme tomu pouliční boj...

 

 

Jako v každém stylu karate i zde probíhají zkoušky technické vyspělosti. Začíná se žákovskými stupněmi od10.kyu až do mistrovských, kde je nejvyšším 10.Dan.

 


Význam Osu

Osu je slovem, které nejvíce uslyšíte v dojo kyokushin karate, nebo při kyokushin karate turnaji. Jestliže vstupujete do doja a vystupujete zněj, ukloníte se a řeknete „Osu“.
Když zdravíte jiného cvičence, řeknete „Osu“, místo ahoj.
Když reagujete na pokyn či otázku v doju, řeknete „Osu“, místo ano nebo rozumím.
Kdyžpři volném zápasu – kumite dá váš soupeř ránu nebo jinou tvrdou techniku, řeknete „Osu“ s tím, že uznáváte soupeřovi schopnosti.
V projevu respektu se bojovníci navzájem řeknou „Osu“ s úklonem vpřed,„Osu“ s úklonem k rozhodčímu a opět navzájem k sobě. To vše před i po boji. Osu se používá v mnoha situacích a má také mnoho významů. Ale co slovo „OSU“ opravdu znamená ? Osu je složením dvou japonských slov„Oshi Shinobu“ – snaha vytrvat, nebo vydrž, když jsi pod tlakem.

Osu označuje maximální ochotu výdrže k vytrvání pod jakýmkoli druhem nátlaku. Znamená také trpělivost, pevné rozhodnutí a vytrvalost.Pokaždé když řekneme „Osu“, připomínáme sami sobě jeho význam. V kyokushin tréninku je to velmi důležité. Snažíte se až do okamžiku, kdy si myslíte, že jste dosáhli vašeho limitu. Vaše tělo chce zastavit, ale vaše mysl pokračuje ve vašem snažení. Pak teprve chce zastavit vaše mysl, ale váš duch vás drží dále. Vaše výdrž je bolestí, ale vy vytrváte! To je Osu! Taková síla charakteru se vyvíjí v usilovném tréninku, s přívlastkem „Osu“.

Kyokushin karate se nedá naučit přes noc. Snad několik let trvá pochopení jeho podstatných zásad.Základní techniky se provádí 1000 krát (ren ma – neustálé zdokonalování), dokud nejsou prováděné reflexivně a automaticky bez vědomého provádění (mushin – stav bez mysli). Je velmi snadné, ztratit chuť u neustále se opakujícího cvičení, bez znatelného pokroku. Vaše trpělivost a rozhodnutí vám mohou pomoci překonat zklamání a výdrž při výcviku. To je Osu ! Také naprostá a neochvějná oddanost, která je zapotřebí k „vyšplhání na útes“ v kyokushin karate je Osu.

Jeden ze Sosaiů jednou řekl, „Sekijou juunen“, což je v překladu deset let na skále. Toto rčení znázorňuje neustálou potřebu vytrvalosti. Je to jedna z nejdůležitějších teorií v kyokushin karate.

Kyokushin je umění, které nabízí mnoho věcí ve vztahu k okamžitým, ale i dlouhodobým cílům žáků. Ti si skutečně uvědomují, že překračují přes kopy, údery nebo katy, které mohou být i srdeční záležitostí. Tím se učí, jak čelit každodenním nárokům každodenního života se zralým a trpělivým postojem. Žáci bojových umění nejsou tak snadno ovlivněni neštěstím a nepřízní osudu, chápou vše jako přiblížení se ke skutečným možnostem a nikdy nenechají zemřít ducha vytrvalosti.

Jednoduché slovo Osu nejpřesněji zachycuje nejvzdálenější a poslední cíl v umění karate, to je charakteristické obzvláště pro kyokushin. Jen člověk, který umí jasně ukázat na ducha Osu v každém slově, myšlence nebo činnosti, může být považovaný za moudrého a odvážného. V první řadě by měl být trénink kyokushin karate prováděn v duchu Osu. Každodenní lidský život a jeho povinnosti budou lépe prožité, s pomocí ducha Osu. Dokonce začátečníkovi, který si je vědomý nedostatku tréninku, může přinášet významné fyzické, duševní, duchovní a emocionální zisky.


Jinými slovy, OSU !